Şema, WordPress sitenizin SEO puanını önemli derecede arttıran unsurlardan birisidir. Bir eklenti yükleyerek veya doğru kodu manuel olarak ekleyerek bu şemayı sitenize eklemenin birkaç yolu vardır.
Bu gönderide, Şemanın ne olduğunu açıklayıp, size bazı faydalarını göstereceğiz ve size bazı örnekler vereceğiz. Ayrıca WordPress sitenize Şemayı nasıl ekleyeceğinizi de öğreneceksiniz. Gelin birlikte detaylı inceleyelim.
Şema, arama motorlarına neler olup bittiği hakkında daha fazla bilgi vermek için sitenize eklenen bir tür meta veridir (mikro veri olarak adlandırılır). Geçmişte, arama motorlarına bu tür bilgileri sağlamak için HTML etiketleri kullanıyorduk fakat zamanında etkili olmasına rağmen şu an için demode kaldığını söyleyebiliriz.
Başlık etiketleri, meta açıklamaları ve meta anahtar kelimeler (artık alakalı) tüm bir site hakkında arama motorlarına anlatmak için fayda sağlayan etkenlerdir. Ancak şema, arama motorlarına sitenizin ne hakkında olduğunu ve kime hitap edeceğini tam olarak anlayabilmeleri için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri vermez. İşte burada WordPress'e Şema özelliği devreye giriyor.
Şema, sitenizdeki sayfaların içindeki HTML'ye eklenir. Tek tek öğelere, ne tür bilgiler içerdikleri ve bağlamın ne olduğu gibi ekstra özellikler verir. Örneğin, bir sayfada şöyle bir şey görebilirsiniz:
“
Director: James Cameron (born August 16, 1954)
Science fiction
”
Şema, kısaca açıklayacak olursak içeriğinize fazladan bir veri katmanı ekler. Arama motorlarına bunun bir organizasyon, bir kişi, bir yer veya hatta bir film hakkında olup olmadığını söyler.
Bu, insanlar bu şeyleri aradıklarında, doğru bir sonuç alma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, yalnızca sayfalarınızın arama sonuçlarında bulunmasını değil, aynı zamanda Google'da doğru bilgi panelleri almanızı ve sosyal medya hesaplarınızın web sitenize etkili bir şekilde bağlanmasını ve arama sıralamalarınızı yükseltmesini daha olası hale getirir.
Endişelenmeyin, şemanın nasıl kullanılabileceğine ve ne tür bilgiler sağladığına dair bazı örnekler göstererek daha iyi açıklayacağız.
WordPress sitenize Şemayı nasıl ekleyeceğinize bakmaya başlamadan önce, faydalarını ele alalım.
En büyük faydası SEO'dur. Arama motorlarına bağlamsal veriler sağlayarak, WordPress sitenizin SERP'lerde daha üst sıralarda yer almasını sağlarsınız. Bu, 2020'de arama motorlarının ihtiyaç duyduğu ayrıntıların doğru olma ve sitenizin gerçekte neyle ilgili olduğunu yansıtma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Dolayısıyla, kendi blogunuzla kişisel bir site yönetiyorsanız, arama motorlarına sitenizin bir kişiyi temsil ettiğini ve o kişinin kim olduğunu söyleyebilirsiniz. Şema sayesinde sitenizi bireysel sosyal medya hesaplarınıza da bağlayabilirsiniz. Siteniz bir kuruluşu temsil ediyorsa, arama motorlarına farklı bir şey söylüyor olacaksınız.
Arama motorlarına web sitenizin nerede olduğunu veya temsil ettiği organizasyonun nerede olduğunu söylemek için Şemadan yararlanabilirsiniz. İnsanlar bölgenizde belirli bir işletme türü arıyorsa, daha yüksek arama motoru sıralamaları alırsınız.
SEO'nun yanı sıra Şema, Google'daki bilgi panellerine yardımcı olacaktır. Bilgi panelleri, arama sonuçlarının sağında görüntülenen bilgi alanlarıdır. Arama terimleriyle ilgilidirler ve çeşitli kaynaklardan bilgi açısından zengin tablolar verirler. Örneğin, Mustafa Kemal Atatürk diye Google’da aratsam, bana onun hakkında daha fazla bilgi veren bir bilgi paneli görüyorum:
WordPress sitenize Şema eklerseniz, Google, sitenizin bir kişiyi mi yoksa kuruluşu mu temsil ettiğini ve sayfalarınızda ne tür içerik olduğunu bilecektir. Bunu, bilgi panelinizi doldurmak ve sosyal medya hesaplarınız gibi farklı kaynaklardan daha fazla (ve daha doğru) bilgi içerdiğinden emin olmak için kullanabilir.
Şema, zengin snippet'ler ve site bağlantılarıyla da yardımcı olur. Bu, arama motoru listelemenizin yalnızca ana sayfanızı değil, sitenizdeki içerik veya sitenizdeki alt sayfaların listesi gibi ek bilgileri içermesidir. Şema işaretlemesi, arama motorlarının bu bilgileri çıkarmasına ve SERP'lerine eklemesine yardımcı olan bilgiler sağlar. Bu zengin arama sonuçlarının, ortalama tıklama oranlarını artırdığı kanıtlandı. Şema, web sitenizi sosyal medya hesaplarınıza bağlamanıza da yardımcı olabilir. Sitenize ekleyebileceğiniz mikro veri öğelerinden biri, Facebook ve Twitter dahil olmak üzere çeşitli sosyal medya hesaplarına bağlantıdır. Bu, arama motorlarının, sizin hakkınızda bir şey ararken insanlara ihtiyaç duydukları sonuçları sağlamak için iki bilgi kaynağını birlikte kullanmalarına yardımcı olacaktır.
Schema.org işaretlemesini eklemek için kullanabileceğiniz farklı yollar vardır. Teker teker gelin hepsine göz atalım!
WordPress sitenize Şema eklemenin en popüler yolu, Şemanın zaten dahil olduğu bir temayı sitenize yüklemektir.
Bu temalardan bazılarına bir göz atalım.
Ücretsiz The Schema teması, SEO'nuzu artırmak için tasarlanmıştır. Kodunun bir parçası olarak şema içerir ve arama motoru sıralamalarınızı yükseltmeye yardımcı olacağını iddia eder. Ayrıca yerleşik seo performansınızı geliştirecek kod satırları da vardır.
Schema Lite, The Schema temasının ücretsiz sürümüdür. Premium temanın tüm özelliklerini içermez, ancak denemenin ve temanın sizin için çalışıp çalışmadığını görmenin iyi bir yoludur.
Schema teması, Schema Lite'a benzer bir tasarıma sahiptir, ancak daha fazla SEO geliştirme özelliğine sahiptir. Siteniz hakkında daha sonra Şema olarak eklenecek bilgileri ekleyebileceğiniz bir seçenekler sayfası içerir.
Çoğu sitede zaten yüklü bir tema vardır, bu nedenle şema yüklemek için temanızı değiştirmek istemeyebilirsiniz. İyi haber şu ki, WordPress sitenize Şema eklemek için kullanabileceğiniz eklentiler var. Seçeneklerden bazılarına birlikte göz atalım.
Şema eklentisi WordPress sitenize kolayca şema ekler. Kategori başına veya gönderi türü bazında farklı şema türlerini etkinleştirmek gibi bazı yararlı özelliklere sahiptir ve özel gönderi türleriyle uyumludur. Halihazırda kullanmakta olduğunuz işaretlemeden yararlanmak için SEO eklentileri de dahil olmak üzere diğer yüklü eklentilerle birlikte çalışır.
Bu eklenti, Google tarafından önerilen ve Bing tarafından desteklenen JSON-LD'yi kullanır. Eklentinin rapor verme özelliğinin Schema eklentisine dahil olmadığını unutmayın. Ancak, bu özelliği ekleyecek ücretsiz bir Schema Review eklentisi vardır. Bunu indirip kullanabilirsiniz.
Şimdi Schema eklentisini nasıl kurduğunuza bir göz atalım. Her zamanki gibi Eklentiler> Yeni Ekle ve aramaya Schema yazıp Yükle butonuna tıklayın ve ardından Etkinleştir'e tıklayın.
Eklenti yüklenip etkinleştirildikten sonra, sitenize Şema eklemeye başlamak için Şema> Ayarlar'a gidin. Bir logo ekleyerek Hakkında ve İletişim sayfalarınızın konumu gibi temel bilgileri doldurun.
Ardından, işleri ayarlamaya başlamak için Hızlı Yapılandırma Sihirbazı butonuna tıklayın.
Yeni Ekle butonuna tıklayın, ayrıntıları doldurun ve sitenizdeki ekstra özel gönderi türlerini listeye ekleyin. Bu ekranı kategorilere Şema eklemek için de kullanabilirsiniz. Bazı daha gelişmiş kullanım durumları için eklenti mağazasında yeni eklenti edinebilirsiniz.
Ayarlarınızda daha fazla ince ayar yapmak istiyorsanız, Ayarlar sekmesine gidin. Ayrıca Scheme> Extensions'a giderek uzantı ekleyebilirsiniz. Burada diğer özelliklerin yanı sıra WooCommerce için ek eklentiler ekleyebilirsiniz.
Özet
WordPress sitenize Schema eklemek, arama motorlarına siteniz ve içinde bulunduğu bağlam hakkında daha fazla bilgi vereceği için size bir SEO artışı sağlayacaktır. İlgili bilgileri doğrudan bir arada motorunun listeleme sayfasında görüntülemek, satış yapmak ile yapmamak arasındaki fark olabilir.
Çoğu site henüz Schema kullanmıyor, bu yüzden bunu eklemek için kısa bir zaman harcarsanız, anında rakiplerinizin önüne geçersiniz. Bunu manuel olarak yapabilir, Yoast gibi bir SEO eklentisi kullanabilir veya sitenize özel bir şema eklentisi yükleyebilirsiniz.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.