X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWordPress HostingWordPress wp-config.php Dosyası Ned...

WordPress wp-config.php Dosyası Nedir?

WordPress wp-config.php Dosyası Nedir?

WordPress wp-config.php dosyası, WordPress kurulumunuzdaki en önemli dosyalardan biridir. Wp-config dosyası olmadan, WordPress web siteniz çalışamaz. Bu yazıda, wp-config.php dosyasının içeriğine, wp-config.php'nin nasıl düzenleneceğine ve desteklenen birkaç gelişmiş seçeneğe genel bir bakış sunacağız.

WordPress web sitenizi yönetmedeki rolünüz ne olursa olsun, wp-config.php dosyasının tam olarak ne olduğunu ve sitenizi güçlendirmek için nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. Bu WordPress yapılandırma dosyası yazımızda yalnızca bu önemli WordPress ‘core’ dosyasının ne olduğunu değil, nasıl kullanılacağını açıklayacağız, gelin inceleyelim.

İster WordPress içerik yönetim sisteminde (CMS) barındırdığınız küçük bir blogunuz olsun, isterse birden fazla WordPress sitesini yönetmekle görevlendirilmiş olun, WordPress yapılandırma dosyasıyla en az bir kişiyle iletişim kurmanız olasıdır. Wp-config.php dosyasıyla ne kadar deneyime sahip olduğunuz, muhtemelen ne kadar teknik bir role sahip olduğunuza bağlıdır.

Wp-config.php Dosyası Nedir?

Wp-config.php dosyası kısaca WordPress web sitesi için temel yapılandırma ayrıntılarını sağlar. WordPress sitenizin kök dizinindeki birçok dosyadan WordPress yapılandırma dosyası o kadar önemlidir ki siteniz bu dosya olmadan çalışamaz. Bu dosyanın takip edilmesi gereken belirli bir sözdizimi vardır ve içinde ayarlanabilecek birçok farklı değişken vardır.

Bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında gerçek kod örneğine wp-config.php dosyasına bakacak olsak da WordPress yapılandırma dosyasının ne yaptığını ve ne tür değişkenler belirlediğini daha derinlemesine inceleyelim.

İlk olarak wp-config.php dosyası veritabanı erişimini kritik bir şekilde ayarlar. Veri tabanına bağlantı kurulur ve bu genellikle bu dosyanın ilk "bloğunu" veya kod bölümünü içerir. WordPress yapılandırma dosyasında bulunan diğer ayarlar arasında “salting” (bilgisayar korsanlarının veri tabanınızı çalabilmeleri durumunda bundan yararlanmalarını daha da zorlaştıran) bulunur.

 

Not: Sizin ve ziyaretçilerinizin verilerinin güvende kalmasını sağlamak için sağduyulu önlemler almanın yanı sıra bir WordPress güvenlik eklentisi kullanmanızı öneririz.

Ardından, kodda diğer değişkenler ayarlanır. Örneğin, geliştiriciler WP_DEBUG değişkenini '1' veya 'true' olarak ayarlayarak sitenin hata ayıklama modunda çalışmasını sağlayarak gelişmiş tanımlamaya izin verebilir.

WordPress wp-config.php Dosyasının İçeriği Nedir?

Wp-config.php dosyasının içeriği, sitenizde önbelleğe alınmamış bir sayfa her yüklendiğinde değerlendirilir. Bu, her yeni ziyaretçi aldığınızda, içeriğin yeniden yüklendiği ve bu dosyayı güncel ve doğru tutmanız kesinlikle çok önemli olduğu anlamına gelir.

Ayrıca, bu dosyaya yerleştirdiğiniz herhangi bir kodu kapsamlı bir şekilde yorumlamak en iyi uygulama olarak kabul edilir. İşleri neden belirli bir şekilde yaptığınız sizin için açık olsa da daha sonra proje üzerinde çalışan başka bir geliştirici için açık olmayabilir.

Aşağıda, WordPress wp-config.php dosyanızın temel içeriğine ilişkin bir genel bakış sunulmaktadır.

Not: wp-config-sample.php dosyasının içeriği belirli bir sıradadır. Dosyanın içeriğini yeniden düzenlemek web sitenizde hatalara neden olabilir.

MySQL Veritabanı Ayarları

WordPress web siteleri bir MySQL veritabanı kullanarak çalışır. Veri tabanınız, blogunuzun gönderilerini, yorumlarını vb. içeriğini depolar.

Veritabanı bilgileri genellikle sunucunuzdan alınabilir. Kendi web sunucunuzu veya barındırma hesabınızı yönetiyorsanız ve cPanel'e erişiminiz varsa, veritabanı ve kullanıcı oluşturma sonucunda bu bilgilere erişebilirsiniz. cPanel'den MySQL veri tabanları bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

WordPress Salts ve Anahtarları

WordPress, oturum açmış kullanıcıların ve yorum yapanların kimliğini doğrulamak için çerezleri (veya tarayıcınızda depolanan bilgileri) kullanır, bu nedenle WordPress ayrıca wp-config.php dosyasında gizli kimlik doğrulama güvenlik anahtarları ve saltsları içerir. Esasen bu WordPress güvenlik anahtarları, siteniz için uzun, rastgele ve karmaşık ek şifrelerdir; bu nedenle, kırılmaları neredeyse imkansızdır.

Gelişmiş güvenlik için dört anahtar gereklidir. Ya da dört salts önerilir ancak gerekli değildir, çünkü hiçbiri sağlanmazsa WordPress sizin için salts üretecektir. Varsayılan olarak wp-config.php içinde bulunurlar.

Wp-config Dosyası Nerede Bulunur?

Hazır, işlevsel bir WordPress sitesinde, wp-config.php dosyası sitenin "kökünde" bulunur. Çoğu durumda, özelleştirilmiş bir hosting çözümü kullanmıyorsanız bu, sitenize güvenli bir FTP istemcisi kullanarak, public_html klasörüne giderek bağlandığınız ve dosyanın bu konumda olacağı anlamına gelir.

Ancak, WordPress'i yeni yüklediyseniz veya yalnızca WordPress sunucunuzla uğraşıyorsanız, muhtemelen böyle bir dosyanın olmadığını fark etmişsinizdir. Korkmayın, dosyanız silinmedi! Yeni bir WordPress kurulumuyla, wp-config dosyası bunun yerine sadece wp-config-sample.php olarak adlandırılır ve bunun iyi bir nedeni vardır.

WP Yapılandırma Konumu

WordPress ilk kurulduğunda, dosyanın en az neyi içermesi gerektiği konusunda size bir fikir vermek için yapılandırması için bir örnek dosya eklenir. En önemlisi, WordPress sitenizi güçlendirmek için bir MySQL veri tabanına nasıl bağlanacağınızı gösterir. Kendi başına oluşturulmuş bir veri tabanına sahip olmanın yeterli olmadığını unutmayın. WordPress tarafından sağlanan örnek dosyada gözlemleyeceğiniz gibi sağduyulu güvenlik önlemlerini izlemeniz gerekecektir.

Gerçek wp-config.php dosyası, zaten var olan wp-config-sample.php dosyasını buna göre yeniden adlandırarak kökte kolayca oluşturulabilir. Ancak, bunun sitenizin bazı değişiklikler yapmadan çalışmasını engelleyeceğini unutmayın.

Bunun nedeni, örneğe “sahte” bilgilerin yerleştirilmesidir. Elbette, WordPress'in veri tabanınız için hangi sunucuyu kullanacağınızı bilmesine imkân yok. Küçük bir siteniz varsa veya hosting firmanız size bir veritabanı sunucusu için bir adres vermemişse, muhtemelen ana bilgisayar olarak “localhost”u bırakabilirsiniz.

Ancak, dosyada veri tabanınızı çağırmak için ne seçerseniz seçin yeni bir veritabanı oluşturmanız, MySQL'de bilgiye erişmek için gereken en temel izinlerle yeni bir kullanıcı oluşturmanız ve tüm bu erişim bilgilerini dosyaya koymanız gerekecektir.

Wp-config.php Dosyası Nasıl Düzenlenir?

Wp-config.php dosyasını birkaç farklı şekilde düzenleyebilirsiniz. Ancak WordPress yapılandırma dosyanızı düzenlemek için sunucunuzdaki dosyalara erişmeniz gerekir.

İlk olarak, FileZilla gibi bir sFTP istemcisi indirip kurmanız gerekecek (tamamen ücretsiz ve tüm işletim sistemlerinde mükemmel şekilde çalışır). Bu işlem, WordPress dosyalarına doğrudan erişmenizi sağlar. Ardından, web sitenizin sunucusu tarafından size verilen kimlik bilgileriyle FTP istemcisi aracılığıyla web sitenizin sunucusuna bağlanmanız gerekir. Kimlik bilgilerinizin ne olduğuna aşina değilseniz, hosting sağlayıcınızla iletişim kurabilirsiniz.

WordPress sunucunuz tarafından sağlanan Dosya Yöneticisini de kullanabilirsiniz. En yaygın dosya yöneticisi platformu cPanel'dir. cPanel Dosya Yöneticisinden, wp-config.php dosyası da dahil olmak üzere web sitenizin dosyalarına erişebilirsiniz .

Not: Yeni bir WordPress siteniz varsa, doğru ada sahip bir dosyanız olması için önce wp-config-sample.php dosyasını yeniden adlandırmanız gerekir. Bu genellikle herhangi bir FTP istemcisi aracılığıyla yapılabilir.

Örnek dosyayı yeniden adlandırdıktan sonra, yalnızca ana bilgisayar tarafından sağlanan bir metin düzenleyiciyi kullanmak cazip gelir. Ancak bu durumda en iyi uygulama dosyayı indirmek, yerel olarak düzenlemek, tüm değişikliklerinizin doğru olduğunu doğrulamak, orijinalin yedeğini almak ve ardından değiştirilmiş sürümü yeniden yüklemektir. Bu işlemleri yapmak, dosyayı kullanılamaz hale getiren bir hata yaparsanız sitenizin çalışmaya devam etmesini sağlayacaktır.

Unutmayın, teknik olarak gerekli olan tek şey sitenizin çalışması için MySQL veritabanı bilgileridir.

Wp-config-sample.php Dosyasını Nasıl Yeniden Adlandırabilirim?

Kısacası, öncelikle wp-config-sample.php dosyasının gerçek dosyanın tam olarak nasıl görünmesini istediğinizden emin olmalısınız. Ardından, bilgisayar korsanlarının yetkisiz erişim elde edememesi için izinlerin düzgün bir şekilde “444” olarak ayarlandığından emin olmalısınız.

Not: WordPress sitenizdeki dosyalarda herhangi bir değişiklik yapmadan önce WordPress sitenizi yedeklemelisiniz. Bir yedeklemeye sahip olmak, hangi hataların ortaya çıkabileceğinden bağımsız olarak tüm verilerinizin tutulduğu anlamına gelir.

Bu yapıldıktan sonra, dosya adından -sample'yi kaldırın, kök dizinde olduğundan emin olun ve artık hazırsınız! Ana makineniz dosyaları yeniden adlandırmanıza izin veren kolay bir çevrimiçi dosya yöneticisi sağlamıyorsa, bunu yapmak için sayısız FTP programından birini kullanabilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(214 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top